top of page

MENU

  • Foto van schrijverwillemien ebbinge

Test: 5 soorten krijtjes

Bijgewerkt op: 6 feb.

Dit weekend heb ik eindelijk weer eens een ouderwets Petietje gemaakt. Van Surfertjes. Okay, de reden was dat iemand er om had gevraagd. Maar al eerder was ik van plan ze te gaan maken; die vrolijke gekleurde zeiltjes die ik zag in Griekenland afgelopen zomer. We zaten op het eiland Naxos. Iedereen surft daar of probeert op een plank te staan. Ik ook. Ik nam les en ik vond het echt best leuk/te gek. Dat gevoel dat de wind je pakt en vanzelf naar voren glijdt. Hoe zou dat zijn op open water, met een trapeze, als je het heel goed kan? Ik droomde ervan, maar ik liet deze droom los. Nu heb ik ze op papier en kan ik verder dromen. Want het lijkt mij de ultieme vorm van vrijheid. En me vrij voelen is voor mij...alles!

Wanneer gebruik ik wat en waarom?

Met de klok mee:


Linksboven: Caran d'Ache Neocolour II.


Een gladde, fluweelzachte, maar heldere en krachtige krijtsoort. Het is ook aquarelkrijt, maar ik doe daar niks mee. Soms. Als ik bloemen maak. Dan kan het wel een mooi effect geven.

Maar liever gebruik ik het ongemengd. Op wit papier komen de kleuren goed tot hun recht. Ze spatten van het papier af. Ik werk er heel graag mee. Eigenlijk het liefst.


Prijs: €1,85 per stuk (inmiddels zijn de prijzen verhoogd naar €2,05 per stukRechtsboven: Sennelier Oil Pastels.


Dit krijt, ik weet niet of je het wel krijt mag noemen, is chique. Tres chique. Want niet goedkoop. Maar wel heel satisfying. Want het glijdt als...nieuwe schaatsen. Of een gebakken eitje in heel veel boter. De kleuren zijn echt prachtig. Heel ingetogen, warm, beetje sleets zelfs. Alleen is het olie en dat droogt niet meteen. En het is voor mij tè smooth. Ik hou wel van een beetje weerstand. Want zonder weerstand, geen glans. Mengen werkt ook niet. Ik hou best van goor, maar dit mixt niet lekker. Het wordt een smeerboel. Maar het zijn nét snoepjes.


Prijs: €2,- per stuk
Rechts: Panduro van Pippoos.


Dik. Lomp. Wel lekker in de hand. De kleuren zijn niet in overvloed. Ze zitten wel in een leuk koffertje. Voor op reis. Of voor als je de piste opgaat ;-)

Ik heb er uiteindelijk mijn nieuwste print Surfers mee gekrast. Omdat ze een beetje waterig zijn. Vond ik prima passen bij deze watersporters.


Prijs: Koffertje is niet meer te koop.

Rechtsonder: Kitpas


Dit is een heel mooi Japans product, gemaakt van rijst vezels. Een natuurproduct dus. Ik kocht het in het Singer in Laren. Het is ook raamkrijt. Leuk voor de kiddo's. Niet goedkoop, maar echt heel bijzonder. Mooie tinten. Niet overal te krijgen. Waarom? Ik weet het niet. Ik heb van Beek getipt. Die waren wel geïnteresseerd.

Alle kleuren heb ik inmiddels in huis en ik werk er veel mee. Het werkt snel, vooral fijn voor schetsen. Maar ook heel goed voor een explosief tekeningetje. I like!


Prijs €29.95 Voor 24 kleuren


Linksonder: Van Gogh Oilpastels


Een enorme doos ligt er in mijn studio met deze oliekrijtjes. Ik snap niet dat het olie is. Ûe zijn namelijk eerder pastelkleurig, dan olieerig. Ik gebruik dit krijt om accenten aan te brengen. De kleur kobalt is niet te evenaren. Zo intens blauw. Ik weet niet wat ze erin hebben gestopt, maar het is heavy!


Prijs €31.95 Voo 60 kleuren

103 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page